Opleidingstraject ZZI

Om ZZI-inschaler te worden, wordt een specifieke voorkennis verwacht en dient een officiële opleiding gevolgd te worden. Een opleiding tot ZZI-inschaler verloopt eigenlijk in drie blokken.

  1. opleidingsdag: waaruit bestaat het ZZI en hoe kan je het ZZI afnemen.
  2. terugkomdag: er wordt dieper ingegaan op de validiteit en betrouwbaarheid van het ZZI en ervaringen met het ZZI (oefeninschalingen) worden besproken. De praktische afspraken worden overlopen. (Deze oefeninschalingen zijn belangrijk om informatie tijdens de opleidingsdag in te oefenen en zijn een voorwaarde om te kunnen deelnemen aan de terugkomdag).
  3. intervisiedag: om de moeilijkheden samen te bespreken en de neuzen opnieuw in dezelfde richting te krijgen (praktische afspraken, bespreken ervaringen, overlopen schalen en casusbespreking).

Als de opleidingsdag, de oefeninschalingen en de terugkomdag succesvol werden afgerond, ontvangt men een ZZI-certificaat en inschalingsnummer. Dit heb je nodig om inschalingen te mogen uitvoeren.

Dit certificaat is persoonlijk, dus niet voor het hele MDT. Het certificaat is niet overdraagbaar (bijvoorbeeld naar een andere collega die jou zou opvolgen), maar wel meeneembaar (mocht je bijvoorbeeld van werkplaats veranderen). Om de geldigheid van het ZZI-certificaat te behouden moeten per jaar minstens tien ZZI inschalingen uitgevoerd worden en moet minstens één intervisiemoment bijgewoond worden. Indien door omstandigheden onvoldoende inschalingen werden uitgevoerd of geen intervisie kon bijgewoond worden, kan het certificaat opnieuw behaald worden door het volgen van een opfrissingscursus.

✎  Om duidelijkheid te stellen over de voorwaarden gekoppeld aan het verkrijgen, het behouden en het hernieuwen van het ZZI-certificaat, geeft het bijgevoegde document onderaan deze pagina een volledig overzicht. 
Heb je vragen of opmerkingen over dit onderwerp?
Mail naar indicatiestelling@vaph.be
Ċ
Esma Bennasser,
6 sep. 2017 02:41
Comments